لوله استیل

لوله استیل یکی از پرکاربرد ترین محصولات در صنعت ساختمان می باشد، ما میخواهیم در این مقاله در مورد انواع لوله استیل و کاربردهای آنها برای شما توضیح دهیم. استیل یکی از آلیاژهای آهن است که که از ترکیب فلز آهن با چند فلز دیگر و کربن به دست آمده است. میزان ترکیبات موجود در آلیاژ استیل، ویژگی های مکانیکی و شدت سختی آن را مشخص می کند. اگر میزان کروم موجود در آلیاژ استیل 5/10% باشد، آلیاژی بنام استیل ضد زنگ تولید می شود. این آلیاژ هم مانند سایر فلزات با هوا واکنش می دهد و اکسیدی به نام اکسید کروم را تولید می کند، اما اکسید کروم تشکیل شده در سطح آن، مانند محافظ عمل کرده و مانع از برخورد هوا با لایه های زیرین فلز شده و آن را در برابر رطوبت و هوا مقاوم می کند. در واقع ترکیب آهن، کروم و چند فلز دیگر با کربن، باعث شده است که استیل برخلاف آهن در برابر رطوبت مقاوم باشد و اکسید نشود. همچنین وزن استیل از آهن سبک تر است. از این رو استیل آلیاژ ارزشمندی است که بدلیل ویژگی های ارزشمندش می تواند کاربردهای زیادی داشته باشد. یکی از مصارف عمده آن در ساخت لوله استیل است. لوله از جنس های مختلفی تولید می شود و همانطور که از اسم آنها مشخص است، استوانه ای تو خالی برای انتقال مایعات، گازها یا حتی مواد جامد ریزتر است. این نوع بشدت در برابر رطوبت و اکسیداسیون هوا مقاوم است و به همین دلیل گزینه خوبی برای انتقال مایعات است. همچنین آلیاژ استیل براق است و جلوه خاصی نسبت به انواع دیگر آلیاژها دارد؛ به همین دلیل یکی دیگر از کاربردهای رایج لوله استیل در دکوراسیون منازل و ادارات است.

لوله استیل

انواع لوله استیل

لوله استیل را بر اساس ساختار و قطر آنها دسته بندی می کنند. نوع درزدار و نوع بدون درز.

لوله استیل بدون درز یا مانیسمان. این لوله از شمش فولادی ساخته می شود، طی این فرآیند یک لوله بدون درز، صاف و توخالی ساخته می شود. این نوع لوله از نوع درزدار گران قیمت تر است و و برای انتقالات حساس گزینه مناسب تر و قابل اطمینان تری از لوله درزدار است.

لوله درزدار یا جوشی. لوله درزدار از اتصال و جوش خوردن ورقه های فولادی بهم ساخته می شود. در این حالت در سرتاسر مسیر لوله یک خط جوش وجود دارد. به همین دلیل خواص فیزیکی لوله درزدار بخاطر نحوه متفاوت فرآیند تولید آن با لوله بدون درز متفاوت است. این نوع لوله ارزان تر از انواع بدون درز است و برای انتقال مواد با فشار بالا استفاده نمی شود.

یکی دیگر از روش های دسته بندی لوله استیل بر اساس ضخامت و قطر لوله است. هر چه ضخامت لوله ای که ساخته شده باشد بیشتر باشد، مقاومت آن بالاتر است. پارامتر دیگری که متناسب با ضخامت لوله تغییر می کند، وزن لوله است که عامل مهمی هنگام انتخاب لوله ها است. مثلا در ساختمان سازی وزن لوله ها نباید از حد توان بار قابل تحمل برای ساختمان بیشتر شود. همچنین با توجه به ماده ای که قرار است از لوله عبور کند و فشار ناشی از آن، ضخامت لوله مورد استفاده را تعیین می کنند، لوله های ضخیم تر برای انتقال مواد با فشار بالاتر بهتر هستند.

نرده استیل چهار گارد

این نوع لوله قطرهای مختلفی نیز دارد. اندازه لوله یا همان قطر لوله با عنوان NPS یا اندازه نامی لوله نامیده می شود. منظور از قطر لوله همان قطر خارجی لوله است و قطر داخلی لوله با توجه به ضخامت آن تعیین می شود. هر قطری مختص استفاده برای کاربرد خاصی است. مثلا لوله استیل 201 به نام لوله نرده دکوراتیو نیز نامیده می شود. این لوله بیشتر در ساخت نرده های استیل کابرد دارد. از دیگر مصارف لوله استیل بدون زنگ 201 می توان کاربرد آن در کابینت سازی، تزیین، نما و راه پله را نیز نام برد. استفاده از این لوله در دو رنگ طلایی و نقره ای بسیار رایج تر است. این لوله دارای قطرهای 4/0 تا 2 میلی متر است. در مقابل نوع 304 بیشتر در صنایع، مثل صنایع غذایی کاربرد دارد. لوله 304 در مراحلی که سختی آب گرفت می شود یا فشرده سازی هوا در فرآیند پروسس مواد غذایی صورت می گیرد استفاده می شود. این نوع از لوله توسط کشورهای مختلف ساخته می شود، چینی ها، هندی ها و اروپایی ها از سردمداران تولید انواع آن هستند.

کاربردهای لوله استیل

لوله استیل هم در ساختمان سازی، هم در انتقال مواد در صنایع مختلف و هم حتی در دکوراسیون منازل، نقش بسزایی دارد. در اینجا بخشی از کاربردهای آن را برای شما توضیح می دهیم.

استفاده از لوله استیل در ساختمان سازی

لوله استیل در فرآیند پی سازی ساختمان، جهت افزایش مقاومت پی ساختمان استفاده می شود. برای افزایش قدرت پی ساختمان های بلند از روش به نام Piling  برای پی سازی استفاده می کنند. در این فرآیند با قرار دادن لوله در عمق زمین، بنای ساختمان محکم تر می شود.

نرده

استفاده  در حمل و نقل

یکی از مهمترین کاربردهای آن در صنعت حمل و نقل است. لوله استیل بدلیل مقاومت زیادی که در برابر اکسیداسیون دارد، گزینه خوبی برای استفاده های بلند مدت است. همچنین ضخامت دیواره با توجه به مقاومت آن کمتر از انواع فلزات دیگر است که این ویژگی آن را به گزینه ای مناسب برای حمل و نقل محصولات بدل می کند

استفاده در دکوراسیون

حتما شما تاکنون از پلکان یک ساختمان تجاری یا مسکونی بالا رفته اید. اگر دقت کرده باشید حتما لوله استیل با سایزهای مختلف را در نرده موجود در کنار پلکان مشاهده کرده اید. لوله استیل به دلیل سطح براق و صیقلی و همچنین وزن پایین آن، بسیار برای استفاده در نرده های پلکان ها مناسب است. نرده استیل اشکال و اندازه های مختلفی دارد که با توجه به مکان مورد استفاده، انتخاب می شود.

انواع آلیاژهای کاربردی در لوله استیل

در صنایع دکرواتیو بیشتر از لوله استیل با آلیاژ 201 و 304 استفاده می‌شود. نوع 304 کیفیت بالاتر و مقاومت بیشتری در برابر خوردگی و زنگ زدگی و… دارند. از این رو برای استفاده در فضاهای سرباز و با رطوبت بالاتر مناسب‌تر می‌باشند. لوله های استیل با آلیاژ 201، 304، 316 از لحاظ ظاهری، شبیه به هم می باشند و فقط از لحاظ مشخصات فنی با هم تفاوت دارند که برای تشخیص آنها از یک دیگر باید از قطره آنالیز استیل استفاده کرد. به آلیاژ های سری 300 اصطلاحا نگیر گفته می شود. لوله استیل 304 در صنایع غذایی، نفت و … کاربرد دارد و تحمل حرارت 450 تا 600 را نیز دارا می باشد. نوع 316 کاملا ضد آب و ضد اسید می باشند و در ساخت تجهیزات بیمارستانی، صنایع غذایی، جراحی، دریایی و… کاربرد دارد. اگر در لوله های استیل بعد از عدد آلیاژ حرف L آورده شود به این معنا می باشد که در این آلیاژ در صد کمی کربن و جود دارد و برای جوشکاری مناسب می باشد.